Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Obecny czas: Czw Wrz 09, 2010 6:58 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Zasady
PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 12:55 pm 
Starszy puszkarz
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Lip 29, 2009 11:37 am
Miejscowość: Lublin
Jest dokładnie tak jak napisał yurand

Karol X Gustaw

Ostre malowanie kilogramów figurek :P

Profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 5:02 pm 
Hajduk

Dołączenie: Śro Cze 09, 2010 1:51 pm
Czyli na poziomie podjazdu gra się tak długo aż któryś z graczy straci wszystkie oddziały?

PostWysłany: Nie Cze 27, 2010 7:15 pm 
Starszy puszkarz
Awatar użytkownika

Na poziomie podjazd masz scenariusze które odgrywasz, poza tym podjazd przewiduje ok. 60 min gry. Jest tez opcja że pojedyncze oddziały mogą uciec. Także nie jest zupełnie gra do wycięcia ostatniego modelu.

Karol X Gustaw

PostWysłany: Pon Cze 28, 2010 10:11 am 
Hajduk
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Sie 17, 2009 2:51 pm
Miejscowość: Kraków
Ja grałem już próbnie kilka razy (zawsze przegrywałem) :( i tylko raz doszło do tego, że straciłem oddział wybity do nogi, ale to były dwie kompanie (cztery podstawki) dragonów w zasadzce, którym zdarzyło się wpaść pod kopyta jazdy. Zwykle po większych stratach i przegranej walce oddziały uciekają z pola bitwy. Nawet jak się uda czasami je zebrać, to często przeciwnik siedzi im na karku i zaraz ich znowu zgania z pola. Może inaczej wygląda to w walce z taborem kozackim, który nie idzie w pościg, ale jeszcze nie grałem przeciwko Kozakom.

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 11:30 pm 
Hajduk

Dołączenie: Sob Maj 15, 2010 12:53 am
Męczyłem już prostymi pytaniami po przeczytaniu podręcznika, teraz pomęczę prostymi pytaniami po pierwszym sparingu.

Załóżmy, że ma miejsce sytuacja przedstawiona na poniższym diagramie.

Chorągiew czerwona to dla przykładu polscy pancerni, a zielona i niebieska to szwedzcy rajtarzy.

Image

1. Starcia między chorągwią czerwoną i niebieską, a chorągwią czerwoną i zieloną rozpatrujemy z kolejności ustalonej przez gracza z inicjatywą, a przy określeniu wyniku walki... No właśnie. Do ustalenia wyniku walki bierzemy pod uwagę sumę strat we wszystkich chorągwiach i sumę podstawek, które 'przeżyły' ze wszystkich chorągwi?

2. Załóżmy że w wyniku starcia z chorągwią niebieską chorągiew czerwona straciła podstawkę, ale jeszcze nie rozpatrzono wyniku walki z chorągwią zieloną.
A. Czy chorągiew czerwona już teraz wykonuje test morale?
B. Jeśli obleje, to czy może się wycofać, zanim rozpatrzymy starcie z chorągwią zieloną?
C. Najrozsądniejsze - rozpatrujemy wynik z chorągwią zieloną i zapamiętujemy, że mamy zaległy rzut morale, który wykonamy po rozpatrzeniu wszystkich walk?
D. Jeśli chorągiew straci 2 podstawki i przegra walkę, wykonuje 3 testy morale?

3. W przypadku wygranej przez chorągiew czerwoną wycofują się obie wraże chorągwie?

4. Podstawka nr 2 może walczyć z podstawką nr 7 ALBO podstawką nr 5 (nie z obiema na raz). Tzn. może być brana pod uwagę tylko przy rozpatrzeniu jednego starcia, z chorągwią niebieską ALBO chorągwią zieloną?

5. Czy podstawka nr 3 może prowadzić ogień w obronie skierowany przeciw chorągwi zielonej, oczywiście przy założeniu, że chorągiew ma rozkaz Obrona?
A. Czy podstawka nr 2 może wybrać, do której z wrażych chorągwi będzie strzelać?

6. Pytanie bardziej ogólne: Czy jednostka posiadająca rozkaz Obrona może strzelić w etapie "Ostrzał w Obronie", jeśli zaszarżował na nią przeciwnik i doszło do kontaktu już w fazie Ruchu?

7. Oddziały z rozkazem Obrona wykonują manewry specjalne w fazie ruchu, tak?

8. Manewr specjalny ( rozdział 11.8 ) - ruch.
A. Oddział może poruszyć się do przodu o 2cm lub do tyłu o 2 cm lub w bok o 2cm lub wykonać dowolny obrót? Czy może dozwolony jest ruch w przód o wartość Ruchu lub w tył o połowę wartości ruchu lub w bok o 2cm?
B. Jak się ma sprawa z obrotami? To są faktycznie dowolne obroty, na przykład 2 obroty po 180 stopni, dające w rezultacie przesunięcie w bok o szerokość chorągwi? Przy takiej interpretacji 2 manewry specjalne poświęcone na Ruch (np. obrót i Ruch) czynią nasze chorągwie bardzo mobilnymi (dla jednych to normalne, dla drugich, w tym mnie, nie do końca oczywiste).

9. Strata rozkazu. Jeśli jednostka straciła (np. w wyniku ostrzału) rozkaz, jest zdezorganizowana, etc. - czy zaatakowana walczy normalnie?

Więcej denerwujących pytań po następnym sparingu lub niezrozumiałej dla mnie odpowiedzi cierpliwych kolegów z forum. :D

Pozdrawiam

PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 11:20 am 
Starszy puszkarz
Awatar użytkownika

1. To jest jeden multicombat. Straty liczy sie niebieska+zielona vs czerwona dodatkowo masz bonus za atak z flanki. Walke rozpatrujesz w sumie z 3 chorągwii walczących.

2.Nic takieog nie mamiejsca. Atakują obie chorągwie szwedzkie i pancerna oddaje potem rozpatrujesz wygranych i przegranych.

3.Tak obie się wycofują każda w swój tył.

4. Tak podstawka nr 2 może atakowac tylko jedną chorągiew.

5. Nie ponieważ walczy. Może użyć pistoletów w walce wręcz. W walce wręcz nie można strzelać jedynie ostrzał w szarży lub użyć pistoletów w walce wręcz.

6. Może wykonać ogień obronny, a ostrzał w obronie keidy nie dojdzie do kontaktu w fazie ruchu.

7. tak

8-9 nie jestem pewien

Karol X Gustaw

PostWysłany: Pią Lip 23, 2010 1:54 am 
Hajduk

Dołączenie: Sob Maj 15, 2010 12:53 am
Dzięki Grodzio za odpowiedzi.

Pozwolę sobie rozwinąć temat.

1. Powiadasz, że wiele jednostek daje 'multi-combat'. Jeśli walczyłyby 3 chorągwie przeciw jednej i ta osamotniona byłaby atakowana z frontu i z obu flanek, to bonus za atak z flanki byłby liczony podwójnie?

2. Jeśli chorągiew straci 2 podstawki i przegra walkę, wykonuje w sumie 3 testy morale?

Pytania 8 i 9 z mojego poprzedniego posta aktualne. :)

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 5:19 pm 
Hajduk

Dołączenie: Nie Sty 10, 2010 1:53 am
To ja dodam jeszcze kilka pytań:
1. Nie do końca rozumiem zwrot "zaokrąglając w górę" czy liczeniu Siły podjazdu. Dla przykładu Korona 3 podstawki pancernych dają 2 pkt Siły (1 za każde 2 podstawki plus zaokrąglenie) ale ile Siły są warte 4 podstawki jazdy tatarskiej a ile 5 podstawek? niby wychodzi że 2 pkt ale nie jestem pewien. Podobnie z wolontarzami ile warte jest koleino 5, 6 i 7 podstawek ochotników?
2.Jeśli oddział jest zaatakowany z 2 stron to w którą ucieka, podobne pytanie do ataku z 3 i 4 stron.
3. Czy jeśli 3 podstawki szarżują na oddział liczący powiedzmy taż 3 podstawki, ale ustawiony tak, że można szarżować tylko na jedną, i szarżujący rzucą 6 trafień których nie uda się zniwelować, to czy zdejmuje się tylko podstawkę na którą szarżowali, czy 2 podstawki (bo oddział stracił 6 pkt Siły)
4.Są jakieś minusy do rzutów za dezorganizację i Ucieczkę? Czy jak sie w taki oddział zaszarżuje, to on walczy normalnie? czy jak się w pierwszej rundzie z musi wroga do ucieczki i pościgu na niego wjedzie, to są plusy za szarżę od tyłu?
5.Ponoć jaka zmiana w zasadach była, że się przy szarży rzuca test morale, jak nie dojdzie do wrog. ale w którym momencie? Czy przed dodatkowym ruchem czy po?

PostWysłany: Sob Lip 31, 2010 11:24 pm 
Dei gratia rex Suecorum, Gothorum Vandalorumque necnon Wargamer haereditarius rex.
Dei gratia rex Suecorum, Gothorum Vandalorumque necnon Wargamer haereditarius rex.
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Maj 11, 2009 11:15 pm
na pytania odpowie Rafał jak wróci z urlopu w poniedziałek. prosze o ciepliwość.

PostWysłany: Wto Sie 03, 2010 6:35 pm 
Hetman Polny Koronny
Hetman Polny Koronny
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Maj 11, 2009 11:28 pm
ad yurand:
1-7 - jak odpisał Grodzio
8:
A - 2 cm w dowolna stronę - przy Obrocie też tylko 2cm (a różni się to od Zwrotu który opisujesz)
B - patrz A
9:
Tak - poza tym że jako jednostka bez rozkazu nie strzeli w odpowiedzi na szarżę, nie dostaje modyfikatorów obronę przeszkody (bo się nie broni), nie działa u niej broń drzewcowa itp. itd.

10:
Tak -dostajesz drugi bonus za flankę (ten maksymalnie wynosi +2 bo teoretycznie może dojść do wilkiej walki gdzie w sumie atakowałbyś 3 czy więcej "flank"
11:
W walce wręcz nie rzucasz testu Morale za stratę podstawki, tylko rozstrzygasz walkę. Rzut za stratę podstawki ma miejsce tylko w wyniku ostrzału.

ad Tashi
1. jeżeli jednostka jest warta 1 punkt za 2 podstawki to zarówno 3 jak i 4 będą warte tyle samo - 2 pkt. Jeżeli jednostka jest warta 1 punkt za 3 podstawki to zarówno 4 jak i 5 jak i 6 będzie warte tyle samo - 2 punkty itd.
2. Wg. pdf-a - cofasz się "po skosie".
Ostatecznie w zasadach będzie tak że w wypadku przegranej jednostka zaatakowana z kilku stron ucieka. Jeżeli jest zaatakowana z przodu i tyłu to ucieka od liczniejszego wroga i każda podstawka która przejdzie przez drugą jednostkę wroga zostaje zniszczona. W przypadku remisu cofasz każdego z uczestników walki
3. dwie - zawsze zdejmujesz podstawki z "końca" oddziału (położone najdalej od walki)
4. Poczytaj o dezorganizacji i ucieczce - wszystko tam jest.
5. Na razie nie jest to istotne - będzie w zasadach ostatecznych ale na razie gramy na pdfie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość