Ogniem i Mieczem - By Fire and Sword

Historyczna Gra Strategiczna - Historical Wargame
Obecny czas: Czw Wrz 09, 2010 6:23 pm

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Husaria do Ogniem i Mieczem by Rado
PostWysłany: Pią Lip 02, 2010 5:08 pm 
Hajduk
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Sty 24, 2010 3:40 pm
Miejscowość: Zabrze
Przedstawię tutaj ja schludnie i przyzwoicie pomalować figurki polskiej ciężkozbrojnej jazdy - husarii.
Tak jak każde figurki tak i te trzeba najpierw obskrobać z nadlewków i przypasować części, czy do siebie pasują, figurki składają się z podstawki (dla trzech miniaturek-standard w historycznych systemach bitewnych) koni, jeźdźców, pik, skrzydeł oraz chorągiewek (które przyklejamy dopiero na końcu). Następnie odtłuszczamy modele w płynie do naczyń - ja używam Ludwika.
Image
Następnie sklejamy ze sobą jeźdźca i konia, skrzydeł oraz pik nie przyklejamy, ponieważ utrudniłoby to nam malowanie.
Potem przyklejamy figurki do osobnych podstawek (na dole możemy napisać jako który będzie ten żołnierz stał w szeregu, unikniemy tym sposobem nie przyjemnego dla oka stawienia po przyklejeniu na podstawkę).
Image
Teraz nasze figurki są gotowe do położenia podkładu, najlepsze do tego zadania są według mnie spraye. Użyłem białego ponieważ:
-chcę mieć ich pomalowanych w jasnych barwach;
-łatwiej jest położyć cieńszą warstwę farby na tak spodkładowaną figurkę;
Image
Tak więc możemy już zacząć malowanie właściwe.
Będziemy potrzebować następujących farb (podane według palety Games Workshop):
-Black Ink (rozwodniony Chaos Black);
-Brown Ink (rozwodniony Bestial Brown+Scorched Brown 2:1);
-Codex Grey;
-Badab Black;
-Elf Flesh;
-Bleached Bone;
-Skull White;
-Mechrite Red;
-Blood Red;
-Blanzing Orange;
-Orkhide Shide;
-Snot Green;
-Goblin Green;
-Iyaden Darksun;
-Ogryn Flesh;
-Bronzed Flesh;
-Boltgun Metal;
-Asurmen Blue;
-Mithril Silver;
-Burnished Gold;
-Snakebite Leather;
-Regal Blue;
-Ice Blue;
-Tanned Flesh;
-Scorched Brown;
-Bestial Brown;
Konie
Wybrałem sobie dwa schematy według których zamierzam malować moich husarzy:
-pierwszy to czarny koń ze skarpetkami i mlecznym pyskiem;
-drugi to brązowy koń ze strzałką;
-trzeci to czarny koń;
Brązowe konie malujemy lekko rozwodnionym Brown Inkiem i na tym kończymy.
Image
Czarne konie malujemy Black Inkiem.
Image
Następnie rozjaśniamy Codex Grey (lekko rozwodniony)
Image
Oraz wreszcie kładziemy warstwę Badab Black.
Image
Image
DODATKI DO KONI
Strzałkę oraz skarpety malujemy Skull White.
Image
Image
Mleczny pysk malujemy Elf Flesh i rozjaśniamy Skull White.
Image
CZERWONE CZĘŚCI UBIORU (DERKA KONIA ITP.)
Zaczynamy od położenia rozwodnionego Mechrite Red na całą powierzchnię derki i tej "spódniczki" jeźdźca.
Image
Gdy poprzednia warstwa wyschnie rozjaśniamy materiał na bardziej wystających fałdach Blood Red'em.
Image
Końcowym rozjaśnieniem jest Blanzing Orange którym zaznaczamy już najbardziej wystające fałdy oraz krawędzie.
Image
POZOSTAŁY MATERIAŁ NA DERCE
Oprócz jednej warstwy materiału na okryciu konia można znaleźć drugi który można pomalować innym kolorem, ja wybrałem ciemną zieleń. Tak więc zaczynamy od rozwodnionego Orkhide Shade.
Image
Następnie rozjaśniamy Snot Green.
Image
Natomiast Krawędzie zaznaczamy Goblin Green.
Image
GRZYWA I OGON KONIA
I tak jak w przypadku koni tak i tutaj wybrałem parę schematów malowania.
Pierwszy sposób:
Malujemy włosy Iyaden Darksun.
Image
Następnie kładziemy wash z Ogryn Flesh, a kiedy ten wyschnie to rozjaśniamy Bronzed Flesh (można tutaj zastosować drybrush).
Image
Drugi sposób:
Zaczynamy od Codex Grey.
Image
Następnie drybrashujemy Skull White i gotowe.
Image
ZBROJA I INNE METALOWE ELEMĘTY
Zaczynamy od położenia Boltgun Metal na zbroję, lufy pistoletów, sprzączki na pasach oraz na inne ozdoby.
Image
Żeby pokazać potęgę husarii postanowiłem zwashować zbroję itd. Asurmen Blue nada jej tej magiczności oraz innego klimatu niż reszcie armi, gdzie zwykliśmy washować czarnym.
Image
Image
Aby pokazać wszelkie refleksy świetlne rozjaśniam powierzchnie metaliczne Mithril Silver.
Image
Chciałem pokazać bogactwo husarzy przede wszystkim ma zbroi więc niektóre krawędzie oraz elementy pomalowałem Burnished Gold i pokryłem Ogryn Flesh dla stonowania koloru.
Image
Image
PASKI I UPRZĘŻE
Na początek wszystkie paski malujemy Skull White.
Image
Następnie te gdzie koń jest czarny pokrywamy Brown Ink, a tam gdzie koń jest brązowy-Black Ink (ma to na celu większe wyróżnienie pasków od ogółu koloru konia).
Image
Image
FUTRA
Większość husarzy nosiła na plecach futra w przypadku szeregowców (nie dowódców) były one z lamparta lub geparda, więc aby odzwierciedlić odpowiedni kolor zaczynamy od położenia rozwodnionego Iyaden Darksun.
Image
Następnie na wystające fałdy kładziemy Bleached Bone
Image
Ostatnim krokiem będzie położenie Ogryn Flesh i na niektórych futrach zaznaczenie plamek Chaos Black, tymże też kolorem pokrywamy nos oraz oczodoły na głowie zwierzęcia znajdującej się na lewym ramieniu jeźdźca.
Image
BUTY
Zaczynamy od położenia Snakebite Leather.
Image
Rozjaśniamy mieszanką Snakebite Leather+Bleached Bone w stosunku 1:1.
Image
NIEBIESKIE ELEMENTY NA ŁOKCIACH I KOLANACH
Zaczynamy od położenia Regal Blue i rozjaśniamy dodając Ice Blue, rozjaśniamy tak długo aż uzyskamy miły dla oka efekt (ja użyłem dwóch warstw rozjaśnień).
Image
ZDOBIENIA NA DERCE
Na niektórych koniach mamy już wyrzeźbione zdobienia, ale na jednym "ubraniu" postanowiłem "coś" sam wymalować. Każde zdobienie maluję tak samo Iyaden Darksun rozjaśniane Bleached Bone.
Image
Image
DETALE
Detale takie jak pochwy na szable, kabury na bandolety maluję na kilka sposobów, które mieszam na figurce by było mniej powtarzających się rzeczy pomiędzy poszczególnymi figurkami, żeby każda miała swój osobisty charakter (nie wszystkie sposoby zastosowałem akurat na tych figurkach):
1. Ice Blue i rozjaśniam Skull White.
2. Goblin Green plus rozjaśnienia Goblin Green+Skull White 1:1.
3. Regal Blue+Blood Red 1:1 i tą mieszankę rozjaśniamy Ice Blue w stosunku 1:1.
4. Mechrite Red rozjaśnienia Mechrite Red+Blanzing Orange 1:2.
5. Boltgun Metal rozjaśniane Mithril Silver.
6. Burnished Gold zwashowane Ogryn Flesh.
Ja użyłem tylko niektórych z wymienionych tu propozycji, moje detale wyglądają tak:
Image
Image
TWARZ I SKÓRA
Jest to dość mały element, ale zwykle nadaje całej figurce charakteru i zarazem dopełnia ją. Malowanie rozpoczynam od nałożenia rozwodnionego Tanned Flesh i rozjaśniamy Elf Flesh, a na oczodoły nakładamy Chaos Black, natomiast wąsy maluję Scorched Brown lub Chaos Black lub Skull White. Oto pomalowana twarz jednego z moich husarzy.
Image
BROŃ I SKRZYDŁA
Na tym etapie zajmiemy się malowaniem charakterystycznych dla tej formacji skrzydeł, pik oraz koncerzy. Pikę malujemy dokładnie tak samo jak czerwoną część derki konia, której malowanie opisałem wyżej. Na pochwę koncerza nakładamy Chaos Black natomiast gardę i zdobienia malujemy Mithril Silver.
Stelaż (może go nie być) malujemy tak jak czerwoną część derki konia, jej malowanie przedstawiłem wyżej.
Pióra-tutaj mamy wybór, czy pomalować je jako pióra króka, czy jako pióra orła:
Krócze malujemy najpierw Chaos Black...
Image
..., a następnie drybrushujemy Codex Grey, a potem Skull White.
Image
Orła malujemy najpierw Bleached Bone...
Image
..., a następnie drybrushujemy Skull White.
Image
PODSTAWKA
Na tym etapie przyklejamy pikę oraz skrzydła do ogółu jeźdźca. Nie którzy mogą się dziwić, czemu moi husarze mają czasami jedno skrzydło lub niekiedy nawet i tego nie mają, zainteresowanych odsyłam do wujka Google :) .
Image
Tak jak temat paragrafu wskazuje, że na tym etapie zajmiemy się głównie podstawką, tak więc przyklejamy husarię do podstawki, gdy klej wyschnie na poprzednio doklejanych częściach i podstawkę pokrywamy wikolem (przydatny w tym zadaniu może okazać się patyczek lub pędzel który stracił włosie-takim narzędziem łatwo operować pośród gąszczu nóg koni). Następnie posypujemy podstawkę piaskiem (choćby takim z plaży, ale najpierw musimy go przesiać przez sito). Po paru godzinach-jak klej już zwiąże możemy przystąpić do dalszego malowania, wszystkie kamyki pokrywamy rozwodnionym Bestial Brownem, a gdy ten wyschnie drybrushujemy ostrożnie kamyczki Bleached Bone. Następnie dodajemy trawkę, krzaczki, większe kamienie, według własnego uznania.
CHORĄGIEWKI
Ten element wycinamy z kartonika (najlepiej nożykiem, skalpelem), przyklejamy je równo na pice (dla mnie najtrudniejsza rzecz w skołczeniu podstawki), następnie malujemy chorągiew:
-czerwone elementy na Mechrite Red;
-zielone miejsca-Goblin Green;
-żółte części chorągiewki-Iyaden Darksun;
Ostatnim krokiem jest powyginanie proporców tak by sprawiały wrażenie ruszanych przez wiatr.
GOTOWE MODELE
Uważam, że tak pomalowanych modeli nie trzeba się wstydzić na polu bitwy. Zachęcam do własnych prób i dziękuję za dobrnięcie do końca artykułu :) .
Na dokładkę serwuję jeszcze zdjęcia moich w pełni skończonych modeli.
Image
Image
Image

Profil Wyślij prywatną wiadomość  

Temat postu: Re: Husaria do Ogniem i Mieczem by Rado
PostWysłany: Pią Lip 02, 2010 8:52 pm 
Hajduk
Awatar użytkownika

Dołączenie: Czw Maj 20, 2010 10:11 pm
Miejscowość: Warszawa
piękne figurki, i bardzo dobry artykuł :)
sam osobiście wolę malować na czarnym podkładzie ale na białym też jest super :D
gratuluje kunsztu i talentu oraz trafnego dobrania kolorów :D

PostWysłany: Sob Lip 03, 2010 12:59 am 
Starszy puszkarz
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Lip 08, 2009 1:52 pm
Malowanie super. Na pewno go wykorzystam bo mam 1 chorągiew husarii i cały czas nie wiedziałem jak ich malować. :D

PostWysłany: Pon Lip 05, 2010 9:35 am 
Pocztowy
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Maj 22, 2009 10:04 am
malowanie ciekawe i poprawne ale proponuje poszperać trochę jesli chodzi o maści końskie bo to, które zaproponowałeś wygląda troche nienaturalnie, także moim zdaniem dobrze by było pokusić sie o większą historycznośc zaproponowanych barw ( błekitna pochwa szabli???) no i skąd wziąłeś te orle szkrzydła - no chyba że chłopaki zaczeli teraz takie w zestawach dawać :)

PostWysłany: Pon Lip 05, 2010 2:08 pm 
Hajduk
Awatar użytkownika

Takie skrzydła dali mi do zestawu (samego zdziwił mnie ich wygląd). A co do koloru pochwy szabli-to maluję bardziej tak jak mnie to pasuje niż dopasowuję kolory historyczne, pragnę by te figurki były indywidualne, a nie takie jak większość (może inni wolą "malować historycznie", ale ja mam inne zdanie :) ). A co do maści końskich-skoro wyglądają nie naturalnie to poszperam.

PostWysłany: Wto Lip 06, 2010 1:41 pm 
Kozak
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Mar 24, 2010 10:27 am
Kilka ciekawostek względem obecnego zestawu Husarii. Skrzydła są zrobione na nowo i takoż są pakowane w zestawach, kuleczka służąca do wykończenia kopi husarskich jest ze srebra :D, tyle ode mnie 8)

PostWysłany: Czw Lip 08, 2010 7:25 pm 
Hetman Polny Koronny
Hetman Polny Koronny
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Maj 11, 2009 11:28 pm
A ja dodam że skrzydła są łabędzia i mogą być też czarne (takie są często na obrazach).

PostWysłany: Nie Sie 08, 2010 9:56 pm 
Hajduk
Awatar użytkownika

Dziekuje za kometarze :) .
I pytanie, czy mialbym robic jeszcze jakies poradniki, czy zarzucic pomysl, bo robie to zle, niemniej jednak chcialbym zakomunikowac, ze ta podstawka malowana byla moja trzecia wiec moj poziom powinien sie sukcesywnie podnosic. Przepraszam za brak polskich znakow, ale na tej maszynie ich nie ma :) .

PostWysłany: Pon Sie 09, 2010 8:44 pm 
Starszy puszkarz
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Lip 29, 2009 11:37 am
Miejscowość: Lublin
Wrzucaj każde porady, malowanie krok po kroku, na pewno sie przydadzą ;)

Karol X Gustaw

Ostre malowanie kilogramów figurek :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 godziny (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość